Dirigent

Een smartlappenkoor zonder dirigent is als een schip zonder kapitein.
Bij de oprichting van Scharretjoe is dirigent Léon Bours benaderd om van de groep mannen en vrouwen een echt koor te maken. Dat is goed gelukt en nog steeds worden liedjes gezongen waarvoor Léon de meerstemmige arrangementen heeft gemaakt.
In april 2012 was het koor genoodzaakt om uit te kijken naar een nieuwe dirigent, aangezien Léon het te druk kreeg met andere werkzaamheden. We zijn hem nog steeds zeer dankbaar voor zijn inspanningen. Léon overleed op 49-jarige leeftijd op 12 maart 2015, maar blijft in het hart van veel koorleden.

Sinds april 2012 is de Vlaamse Lucas van Waeyenberge dirigent van Scharretjoe.

Lucas begon met zijn muzikale studies toen hij 6 jaar was. Hij startte aan de Muziek academie in Zaventem (BE), waar zijn vader destijds lesgaf. Omringd door deze invloed, begon hij zich te ontwikkelen en studeerde er blokfluit, dwarsfluit en piano. Hij haalde daar ook de regeringsmedaille met grootste onderscheiding. Na deze periode studeerde hij verder aan het Lemmensinstituut te Leuven en begon zijn carriere als orkest-musicus en solist. Zo begon hij als eerste fluitist in het Brussels Youth Orchestra en later ook bij de muziekkapel van de grenadiers. Na zijn studies op het Lemmensinstituut, ging hij verder studeren aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Gent. Daar behaalde hij verschillende einddiplomas, zoals prijzen voor dwarsfluit, harmonie, contrapunt en fuga, muziekgeschiedenis, compositie alsook het pedagogisch getuigschrift transpositie, koordirectie en orkestdirectie.

Toen begon hij ook te doceren aan verscheidene academies, maar zat ondertussen niet stil in zijn carrière als solist en dirigent: zo volgde hij verscheidene master classes in Frankrijk en Engeland, bij Jean Pierre Rampal, Peter Lucas Graf en James Galway.

Hij won het concours van Bordeaux en trad er verscheidene malen op in binnen- en buitenland als solist met het Orchestre National de Bordeaux.

In Nederland vervolmaakte hij zijn studies in orkestdirectie, koordirectie en hafabra directie, zangpedagogiek en koorpedagogiek. Ook behaalde hij daar zijn diploma uitvoerend musicus voor dwarsfluit en traverso (de barokversie van de dwarsfluit).

Hij dirigeerde verscheidene koren en orkesten, zoals Ars Cantandi in Eeklo (B), het jeugdorkest van Jeugd en Muziek Brussel, en nog vele andere. Op Nederlandse bodem de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen en het koor Te Quiero.

De laatste jaren is hij ook componist van verscheidene reclame muziek en films. Tevens wordt hij ook dikwijls gevraagd als gastdirigent en solist in binnen- en buitenland. Als expert van VLAMO ondersteunt hij koren, orkesten en dirigenten in Vlaanderen.